Wat is LMRA? (Laatste Minuut Risico Analyse)
LMRA (Laatste Minuut Risico Analyse) is een eenvoudige laatste check op veiligheidsaspecten die uitgevoerd wordt direct voor aanvang van de werkzaamheden. Dit vindt plaats op de werkplek door de medewerkers die de werkzaamheden gaan uitvoeren.
1. Wat is het doel van de LMRA?
Het doel van de LMRA, die al in mei 2005 via een campagne van Deltalinqs onder 20.000 werknemers in het Rijnmond-gebied is verspreid, is het identificeren van gevaren op de eigen werkplek en het elimineren van risico’s en gevaarlijke omstandigheden die tot een incident kunnen leiden.
2. Voor wie is de LMRA bestemd?
De LMRA wordt door een werknemer zelf uitgevoerd en de voordelen ervan zijn ook direct voor de werknemer zelf. Bovenop op alle reeds genomen voorzorgsmaatregelen op een werkplek ben je als werknemer uiteindelijk zelf het beste in staat om over je eigen veiligheid en gezondheid te waken en een ongeval te voorkómen. Er wordt dus niet begonnen met het werk of de activiteit als de gevaren niet geëlimineerd worden en de (rest)risico’s niet beheerst zijn. Het is beter om vooraf nog even zelf na te denken dan achteraf spijt te hebben, nadat je met de consequenties geconfronteerd bent. Een LMRA is dus een pro-actief hulpmiddel om incidenten te voorkomen.
3. Waarom moet de LMRA gebruikt worden?
Bij onze dagelijkse handelingen, taken en andere activiteiten hebben we te maken met nogal wat risico’s die verwondingen en andersoortige incidenten kunnen veroorzaken. Het merendeel van deze risico’s kan geëlimineerd c.q. beheerst worden door het uitvoeren van (taak-)risico-analyses en/of het toepassen van werkinstructies en (veiligheids)procedures. Er kunnen zich echter situaties voordoen, waarbij we toch geconfronteerd worden met gevaren, die bijvoorbeeld in de voorbereiding over het hoofd zijn gezien of door een andere reden op de werkplek aanwezig kunnen zijn. Om deze gevaren alsnog te herkennen en gepaste maatregelen te nemen - zelfs op het laatste moment dat we ermee geconfronteerd worden - is de LMRA beschikbaar. De LMRA is ook een goed hulpmiddel om je volledig op je taak of opdracht te concentreren en alle andere zaken even op de achtergrond te parkeren. Als je namelijk meerdere zaken tegelijk doet, is de kans op fouten veel groter en kan het slecht aflopen.
4. Wat is een LMRA?
De LMRA is een korte algemene risico-beoordeling die uitgevoerd wordt door degene die de taak daadwerkelijk gaat verrichten. Een LMRA behoeft niet langer dan een minuut te duren en vereist geen invulling van een formulier. Het is een mentaal proces en speelt zich af tussen de oren. Een LMRA bestaat uit drie stappen.
- De eerste stap is het identificeren van potentiële gevaren die ondanks alle maatregelen nog op de werkplek aanwezig kunnen zijn. Stel jezelf de vraag wat de mogelijkheid is, dat je wordt blootgesteld aan deze gevaren? Begin niet met het werk als de risico’s naar jouw oordeel niet aanvaardbaar zijn!
- De tweede stap is bepalen van maatregelen om de geïdentificeerde risico’s te elimineren of aanvaardbaar te maken.
- De derde stap is het nemen van actie voor een veilige uitvoering. Je voert de benodigde beheersmaatregelen uit om de gevaren te elimineren c.q. te beheersen. Vraagt indien nodig hulp om een veilige taakuitvoering zeker te stellen. Een LMRA vereist een continu bewustzijn van de noodzaak om deze stappen voorafgaand aan een handeling of taak te doorlopen. Dit lijkt misschien onhaalbaar, maar het is eigenlijk een kwestie van ontwikkelen van een goede gewoonte om het veiligheidsbewustzijn op het juiste niveau te houden. De boog kan niet altijd gespannen zijn, maar het is wel handig om de boog op het juiste moment goed te spannen. Om de LMRA in te voeren en aan de gang te houden, kan gebruik gemaakt worden van geplastificeerde kaartjes die kunnen worden uitgedeeld aan werknemers als geheugensteun en voor gebruik op de werkplek. Op zo’n kaartje zijn de stappen van dit denkproces nogmaals weergegeven en uitgedrukt in de vorm van een stoplicht om extra de nadruk te leggen op de verschillende fases. Om het proces levend te houden is het belangrijk om er met elkaar over te (blijven) communiceren. Een leidinggevende vraagt ernaar bij zijn werknemers en collega's delen onderling goede LMRA ervaringen om van elkaar te leren.
5. Wanneer moet een LMRA worden uitgevoerd?
De LMRA is een pro-actieve maatregel, dus voor aanvang van activiteiten. Dit betekent niet alleen voor aanvang van je werk of karwei, maar ook bij verandering van omstandigheden en na onderbreking van het werk. Er kunnen mogelijk nieuwe risico’s aanwezig zijn. Een LMRA is ook heel geschikt om het veiligheidsbewustzijn te verhogen bij routinematige werkzaamheden. Ook als je iets al vaak hebt gedaan, kan het een keer misgaan, als je niet goed bij de les bent en blijft.
In WPS kan de LMRA stap op diverse manieren worden ingericht. WPS kan zo geconfigureerd worden dat er al dan niet verplicht een LMRA moet worden uitgevoerd door de houder van de werkvergunning. In deze stap bevestigt de houder de werkvergunning met een klik (digitale handtekening) en geeft hiermee zijn goedkeuring, of eventueel afwijzing.
Andere termen
- Wat is een RI&E?
- Wat is een Taak Risico Analyse?
- Wat is een TRA?
- Wat is Fine en Kinney?
- Wat is LMRA?
- Wat is LOTO?
- Wat is LOTOTO?
- Wat is Operationele Safety Management Software?
- Wat is Safety Management Software?
- Wat is SAML?
- Wat is een Verhoogd Risico Bepaling?
- Wat is een werkvergunning?
- Wat zijn werkvergunningen?